Πέντε ακόμη σεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, Τετάρτη, στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Αμοργό και τη Σαντορίνη, σύμφωνα με ανακοινώσεις που έδωσε στη δημοσιότητα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Η πιο «ισχυρή» από αυτές τις σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφηκε στις 03.14, περίπου 24 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της κοινότητας της Αρκεσίνης Αμοργού, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ακολούθησαν άλλες τέσσερις «ασθενείς» δονήσεις, 4, 4,6, 4 και 4,1 βαθμών, αντίστοιχα στις 03.35, στις 04.14, στις 04.18 και στις 04.23, στον θαλάσσιο χώρο, σε απόσταση μεταξύ 20 και 25 χιλιομέτρων νότια της ίδιας κοινότητας, κατά τα δεδομένα του Ινστιτούτου.
Επιπλέον, σήμερα στις 6:21 το πρωί, σημειώθηκε ακόμα μία σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 Ρίχτερ σε απόσταση 230 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 17 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
1.100 σεισμοί από την 1η Φεβρουαρίου
Υπενθυμίζεται ότι χθες Δευτέρα καταγράφηκαν 109 σεισμοί, εκ των οποίων 13 μεγέθους 4 Ρίχτερ και άνω, ενώ 4 σεισμοί είχαν μέγεθος 4,5 Ρίχτερ και άνω. Ο ισχυρότερος σεισμός σημειώθηκε στις 20:16:30 UTC και είχε μέγεθος 5,2 Ρίχτερ, ενώ στις 22:37:26 UTC ακολούθησε σεισμός με μέγεθος 5 Ρίχτερ.
Μία ημέρα πριν, στις 9 Φεβρουαρίου, είχαν καταγραφεί πάνω από 1.100 σεισμοί, με περίπου 240 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, 14 με μέγεθος Μ³4.0 και δύο με μέγεθος Μ³4.5, ενώ ο ισχυρότερος σεισμός είχε μέγεθος 5 Ρίχτερ.
Από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα έχουν καταγραφεί στην περιοχή των Κυκλάδων πάνω από 1.100 σεισμοί, ο ισχυρότερος από τους οποίους ήταν μεγέθους 5,3 βαθμών, συνόψισε χθες, Τρίτη, ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος.
Κλειστά τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ανάφη, Αμοργό και Ιο
Η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου κάλεσε τους κατοίκους να τηρούν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, όπως αποφυγή των συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους, μετακίνηση μόνο από ασφαλείς διαδρομές και αποφυγή των σημείων όπου υπάρχει κίνδυνος κατολίσθησης.
Τα σχολεία, όπως έχει ήδη αποφασιστεί, στη Σαντορίνη, την Ανάφη, την Αμοργό και την Ιο θα μείνουν κλειστά αυτή την εβδομάδα.
Τέλος, σύμφωνα με τους επιστήμονες, από τον έλεγχο που έχει γίνει ως τώρα σε δημόσια κτίρια φαίνεται να έχουν πολύ καλή συμπεριφορά.
Εκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους
Το μεσημέρι της Τρίτης, ο δήμος Θήρας ανακοίνωσε ότι προχωρά στην εφαρμογή ειδικών μέτρων «για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την οικονομική στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων της περιοχής».
Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν αναστολή συμβάσεων εργασίας και αποζημιώσεις ειδικού σκοπού.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε από το νησί ότι τα νοσοκομεία στη Σαντορίνη είναι προετοιμασμένα και σε επιφυλακή.
Σημείωσε επίσης ότι «όλα τα νοσοκομεία έχουν επιχειρησιακά σχέδια» και πως «το νοσοκομείο της Σαντορίνης είναι πολύ νέο. Είναι από τα κτίρια που αναμένεται να αντέξουν αρκετά Ρίχτερ».
Τι λένε οι επιστήμονες
Οι ειδικοί επιστήμονες εξακολουθούν να εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η σεισμική δραστηριότητα δεν εκτονώνεται και επισημαίνουν ότι τα γεωφυσικά αυτά φαινόμενα θα μπορούσαν να συνεχιστούν ακόμη και για μήνες.
Οι επιστήμονες του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών επισημαίνουν ότι «οι σεισμοί αυτοί μπορεί να θεωρηθεί ότι εντάσσονται στο πλαίσιο σμηνοσειράς που θα συνεχιστεί με αρκετούς σεισμούς παρόμοιων μεγεθών. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ακολουθήσει κύριος σεισμός».
Επίσης, ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης, δεν απέκλεισε το σενάριο μιας «μικρής ηφαιστειακής έκρηξης» στη Νέα Καμένη ή στον Κολούμπο, ανάλογης με άλλες που έχουν καταγραφεί τα τελευταία 100 χρόνια.
Πηγή: kathimerini.gr